PAN PIÓRKO I TRUDNY POCZĄTEK ROKU
jest początek stycznia
a pan piórko już chciałby
żeby ten rok się skończył
nic nie idzie zgodnie
z błogosławieństwem urbi et orbi
nie zadziałały nawet zwykłe życzenia zdrowia
rok jest przestępczy i występny
pan piórko kruchy jak nigdy
powodem do optymizmu mogłaby być
znaleziona w doniczce szeflery
biedronka
którą wnuki wyniosły do ogrodu
z okrzykiem - leć do nieba!
ale i ona spadła apatycznie na trawnik
nie ciesząc się z odzyskanej wolności
niewdzięczność wzbudza rozczarowanie
jeszcze długo pan piórko
będzie musiał tłumaczyć dzieciom
że prawdopodobnie była chińska
i nie znała naszego
języka
ag
ПАН ПЕРЫШКО И ТРУДНОЕ НАЧАЛО ГОДА
только ещё начало января
а пану Перышко уже захотелось
чтобы этот год закончился
ничто не идет в согласии
с благословением urbi et orbi
даже обычные пожелания здоровья не сработали
год преступный и безбожный
мистер перышко в сокрушении как никогда
поводом для оптимизма могла бы стать
найденная в горшке шефлеры
божья коровка
которую внуки вынесли в сад
с криком-лети в небо!
но и она апатично упала на траву
не наслаждаясь обретенной свободой
неблагодарность вызывает разочарование
еще долго пану Перышко
придется объяснять детям
что она, вероятно, была китайской
и не знала нашего
языка
ag