Ран Босилек. Расскажи-ка мне, облако белое

Дата: 06-02-2024 | 00:04:04

93

Расскажи, кораблик белоснежный,
где ты плавал в сини безмятежной?
Может, плыл над домом темнокрылым
и слыхал, как мама говорила:

Как там мой сыночек на чужбине
хлеб чужой делил с людьми чужими?
Передай ей, облачко, ты вот что:
жив-здоров я, мама, не тревожься.

Отнеси привет к её порогу.
Шёл я долго, мне теперь немного
до села осталось напрямую,
чтоб прижать к груди мою родную.



Я кажи ми облаче ле бяло
от где идеш, де си ми летяло?
Не видя ли бащини ми двори
и не чу ли майка да говори?


Що ли прави мойто чедо мило,
с чужди хора, чужди хляб делило?
Ти кажи ѝ, облаче ле бяло,
че жив и здрав тук си ме видяло.


И носи ѝ от мен много здраве.
Много мина, мъничко остана,
наближава в село да се върна,
да се върна майка да прегърна.


(иллюстрация взята из интернета)




Екатерина Камаева, 2024

Сертификат Поэзия.ру: серия 3975 № 180467 от 06.02.2024

9 | 0 | 257 | 09.05.2024. 21:29:10

Произведение оценили (+): ["Моргунова Елена", "Аркадий Шляпинтох", "Игнат Колесник", "Слава Баширов", "Сергей Буртяк", "Николай Горячев", "Виктор Гаврилин", "Владимир Старшов", "Светлана Ефимова"]

Произведение оценили (-): []


Комментариев пока нет. Приглашаем Вас прокомментировать публикацию.