В.Стус. Вік би не бачити й не чуть



Век бы не видеть и не знать
об этой скрипке черной,
но вот стихи текут опять,
как будто кровь из горла,
и пахнут рутою, она
полузабытой стала
и пахнут мятою. Добра
злой Бог в займы немало
дал – он талант вложил в меня
проклятый, рифмы эти,
на голову свою. Не зря?
Спроси – Он не ответит.
Когда неслась душа твоя
в бурлящем клокотании,
ты безоглядно оставлял
все прописи посланий,
где точка, запятой крючок –
черт сломит шею верно.
Сердечный наживешь порок
и совести каверны.
Ты ж сердце не берег свое,
огнем оно пылало.
Не ты – призвание твое
дорогу выбирало
твою. Его рабом ты был,
не шут и не бездельник.
Ты рудокопом был. Могил
таланта вечный пленник.


Оригнал

Вік би не бачити й не чуть
про тебе, скрипко чорна,
а вірші йдуть, і йдуть, і йдуть,
неначе кров із горла,
і пахнуть рутою, котра
уже напівзабута,
і пахнуть м'ятою. Добра
сам Бог мені прелютий
був зичив, даючи цей хист
проклятий — віршувати
на власну голову. А зміст?
А змісту не добрати.
Коли топилася душа
в грайливім струмуванні,
ти необачно полишав
всі приписи посланій,
де стільки ком, рисок, крапок —
сам чорт там шию зверне.
Сердечний наживеш порок
чи совісті каверни.
Добром об'яснена душа
велить вогнем палати.
Ти лиш за хистом полишав
право — обирати
собі дорогу. Бо не він,
а ти — був раб. Не блазнем,
а рудокопом. Домовин
таланту вічним в'язнем.























Александр Купрейченко, поэтический перевод, 2008

Сертификат Поэзия.ру: серия 1181 № 65430 от 27.10.2008

0 | 1 | 3034 | 29.03.2024. 05:38:12

Произведение оценили (+): []

Произведение оценили (-): []


Ти лиш за хистом полишав
право — обирати
собі дорогу. Бо не він,
а ти — був раб.

право — обирати - здесь у Стуса - сбой? шесть слогов, да, Александр?
и всё-таки хочется понять, почему Стус так говорит: Бо не він, а ти — був раб - про Бога или дар Божий? какие у него были отношения с Ним?
о чём здесь говорит Стус: Та серця я, мiй Господи, не маю на свiй талан. Це Ти мене береш, неначе грудку сирової глини, i мiсиш, мнеш, i пальцями всiма. Формуєш образ, щоб незадарма iще один кавалок з України сподобивсь твердi. Зная я i черiнь, i зиму знав в колимську довгу пору, i душу виробив таку прозору, що вже свою не одкидає тiнь.
? %.)..