Страстна седмица

Любовта и Доброто за нас са противоестествени.

Христос ни хранеше безплатно. Предадохме Го за пари.
Той беше от Бога. Осъдихме Го за богохулство.
Той изцеряваше всичките ни рани. Бихме Го.
Той ни обещаваше вечен живот. Убихме Го.
Отрекохме Го, за да угодим на насилието и насилниците.
Подиграхме се на думите и делата Му, защото се страхувахме за фарисейското си его.
Решихме набързо да се отървем от Него и да продължим по старите пътища на житейската си алчност.

Чие Възкресение празнуваме тогава с подути от лапад и коприва стомаси!?
Могат ли лападът и копривата да измият срама на престъплението, което извършихме и продължаваме да вършим!?
Могат ли восъчните свещи да заменят Светлината, която погубихме!?
Могат ли лицемерните пози и фалшиво изписаната печал по лицата да прикрият глупостта и безсърдечието ни!?
Може ли всяка година, всеки ден, всяка минута да разпъваме Христос в себе си, а после, обладани от мистично суеверие, да очакваме чудото!?

Това Възкресение не е за нас. То е за другите, които ще дойдат след нас.
То е за тия, които няма да предават приятелите си за пари.
То е за тия, които ще помагат безкористно на ближните си.
То е за тия, които няма да отвръщат лица от болката на страдащите.
То е за тия, които смело ще вървят против насилието и насилниците.
То е за тия, които няма да търгуват с душите и сърцата си.
То е за тия, които ще умеят да прощават
То е за тия, които няма да съдят себеподобните си.
То е за тия, които ще дават път на Любовта и Доброто в човешката си същност.
То ще е за гладните и жадните за справедливост, а не за ненаситните на черен хайвер, Хавайски острови и привилегии.
То ще е за чувствителните миротворци, а не за бруталните военолюбци.
То ще е за кротките и търпеливи съзидатели на хармония и красота, а не за вечно бързащите разрушители.

Този свят е убиец на мечти. Да бъде Мечтата!
В този свят всичко хубаво се счита за утопия. Да бъде Утопията!
Този свят е стар, злобен и уморен. Да бъде Възкресението! Да бъде новото начало!
В този свят няма място за Христос. Да бъде Божието царство!





Петър Иванов Калинов, 2015

Сертификат Поэзия.ру: серия 1338 № 111036 от 07.04.2015

0 | 1 | 1283 | 29.03.2024. 15:59:20

Произведение оценили (+): []

Произведение оценили (-): []


С наступающей Пасхой, Пётър!!!